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HENRY McMASTER 
ATTORNEY GENERAL 

September 26, 2006 

The Honorable Ben A. Hagood 
Member, House of Representatives 
654 Coleman Boulevard 
Mount Pleasant, South Carolina 29464 

Dear Representative Hagood : 

We received your request for an opinion of our Office on behalf of Dr. John C. Maize, Sr. 
concerning House Bill No. 3891. Attached to your request, you included a copy of a letter previously 
written to Attorney General Henry McMaster from Dr. Maize. In this letter, Dr. Maize requests 
clarification of section 44-1 32-40 of the South Carolina Code. In his letter, Dr. Maize explains: 

As a Dennatopathologist, I diagnose diseases ofthe skin. Sometimes 
the difference between a malignant lesion and a benign lesion can be 
minuscule, but making this call can mean life or death for the patient 
involved. I frequently am asked to perform consultations on difficult 
cases from around the country, and, I also occasionally send cases out 
to institutions such as the Mayo Clinic and Stanford University for 
consultation. Because of the sensitive nature of the work involved, 
it is imperative that physicians be able to consult on these cases to 
insure the best possible outcome for our patients. 

The passing of House Bill 3891 into law in South Carolina puts us 
ahead of the curve in recognizing and curbing the possible 
exploitation of patients by protecting them from being billed inflated 
prices for pathology services. Other states are beginning to follow 
suit, but at a very slow pace. This leaves us with a problem when the 
Referral Laboratory is located in a state which does not have such a 
law. The Mayo Clinic, for example, has instituted a policyofrefusing 
to bill patients or their insurance for consultations. They will only 
bill us, the referring physicians, who must pay for the service out of 
pocket and then bill the patient. Since it is illegal in South Carolina 
for us to pass on this cost to the pati ent or their insurance. we are put 
in a losing situation. Our hands are ti ed in recouping our costs, and 
at $300.00 per consultation. this cost is significant. I believe Ihis will 
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ultimately inhibit consultation between physicians and possibly 
endanger the lives of South Carolina patients. 

In Dr. Maize's opinion, he "believe[s] the wording in the statute regarding billing between 
laboratories must be excepting this type of consultative relationship, but the wording is poor and 
needs clarification." Thus, he requests an opinion to clarifY the billing of consultation services under 
this Bill, "especially in cases where the referral laboratory is located in a state that does not recognize 
our billing law." 

Law/Analysis 

The Legislature enacted House Bill No. 3891, to which you and Dr. Maize refer, in 2005 via 
Act No.1 O. 2005 S.C. Acts 43. It is our understanding that several states recently passed similar 
legislation to combat the potential for physicians to refer anatomic pathology services to a clinical 
laboratory for a given cost and subsequently mark up the cost billed to the patient or their insurance 
company. 

This act added sections 44-132-10 to 44-132-50 to the South Carolina Code establishing 
procedures and requirements for the direct submission of claims for anatomic pathology services by 
the laboratories performing those services. Section 44-132-10 of the South Carolina Code (Supp. 
2005) provides: 

Except as provided in Section 44-132-20, no person licensed to 
practice in this State as a physician, surgeon, or osteopath, a dentist 
or dental surgeon, a nurse practitioner, or a physician's assistant shall 
charge, bill, or otherwise solicit payment for outpatient anatomic 
pathology services unless the services were rendered personally by 
the licensed practitioner or under the licensed practitioner's 
supervision. 

Section 44-132-20 of the South Carolina Code (Supp. 2005), states to whom licensed practitioners 
may submit bills for anatomic pathology services. 

A person who is licensed to practice medicine in this State or the 
professional legal entity of which the person is a shareholder, partner, 
employee, or owner, may submit a bill for outpatient anatomic 
pathology services only to: 

(l) the patient directly; 

(2) the responsible insurer or other third-party payor; 
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(3) the hospital, public health clinic, or nonprofit health 
clinic; or 

(4) the referral laboratory or the primary laboratory. 

S.c. Code Ann. § 44-132-20. Section 44-132-40 ofthe South Carolina Code (Supp. 2005) contains 
an exception to these principles: "The provisions of this chapter do not prohibit billing between 
laboratories for anatomic pathology services in instances where a sample or samples must be sent 
to another specialist." S.C. Code Ann. § 44-132-40. 

In interpreting the above statutory provisions, we are mindful of the rules of statutory 
construction, the cardinal rule of which is to ascertain and effectuate the intent of the Legislature in 
drafting these provisions. South Carolina Dept. ofTransp. v. First Carolina Corp. of South, 369 S.C. 
150, , 631 S.E.2d 533, 535 (2006). "If a statute's language is plain and unambiguous, and 
conveys a clear and definite meaning, there is no occasion for employing rules of statutory 
interpretation and the Court has no right to look for or impose another meaning." Furthermore, 
"[s]tatutes which are part of the same legislative scheme should be read together." Great Games, 
Inc. v. South Carolina Dept. of Revenue, 339 S.c. 79, 84,529 S.E.2d 6,8 (2000). 

Section 44-132-1 0 clearly prohibits a licensed practitioner who does not personally perform 
or supervise the performance of anatomic pathology services from billing a patient for those services. 
Furthermore, in those instances only the laboratory performing such services may bill the patient or 
the patient's insurance company. However, section 44-132-40 clarifies that should a laboratory 
receive a sample for the performance of anatomic pathology services, it may "refer" the sample to 
another specialist. Section 44-132-20 reinforces the ability to refer samples between laboratories by 
allowing one licensed to practice medicine or their office to bill the laboratory from which the 
referral initiated. Thus, given the plain language of these provisions and in reading section 44-132-
40 in conjunction with section 44-132-20, we believe the Legislature intended for a laboratory 
receiving a sample from another laboratory to be able to bill the "referral" or "primary" laboratory 
and for the referral or primary laboratory to be able to bill the patient for both its performance of 
anatomic pathology services, as well as, those performed by the laboratory to which it referred the 
sample. However, under the wording of these statutes, we do not believe a licensed practitioner who 
does not perform or supervise the performance of anatomic pathology services may bill a patient for 
the performance of such services by a laboratory. 

Under the scenario provided in Dr. Maize's letter, if Dr. Maize obtains a sample for purposes 
of performing anatomic pathology services and he discovers in the performance of those services that 
the sample requires the services of a specialist in another laboratory, he may refer the sample to that 
specialist who may also perform anatomic pathology services on the sample. The specialist, per 
sections 44-132-40 and 44-132-20, may bill Dr. Maize as the referral or primary laboratory. [n tum, 
Dr. Maize may bill the patient or the appropriate third party payor. Thus, in this instance, even if 
Dr. Maize refers the sample to a laboratory out of state who refuses to bill the patient directly for its 
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services, he may pay for that laboratory's services and bill the patient for these services. However, 
if Dr. Maize is not a referral or primary laboratory, but a physician who does not perform anatomic 
pathology services on the sample, despite the laboratory's policies, the statutory provisions prevent 
Dr. Maize from billing a patient for a laboratory's performance of anatomic pathology services. 

We hope this opinion sufficiently addresses your concerns regarding the provisions contained 
in chapter 132 of title 44 of the South Carolina Code. 

Very truly yours, 

/1::1:lI::: (Jr~fl~' 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

dW:%2(~ 
Rofiert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


